Wij waren ToerFietsClub Zilveren Kruis

 

TFC Groepsfoto 2017 v2

Foto: Dick van Duijn: Groepsfoto TFC Zilveren Kruis tijdens AD Bokaal 2017

 

 

Arie Duijndam

 

Onze erevoorzitter, oud voorzitter en oprichter van TFC Zilveren Kruis Arie Duijndam is na een kort ziekbed op 23 December 2017 overleden.

Een In Memoriam vind U hier.

 

 

 

 

Wisseling van voorzitter bij ToerFietsClub Zilveren Kruis

 

Tijdens de algemene ledenvergadering van 9 Februari 2017 vond er een wisseling van de wacht plaats bij ToerFietsClub Zilveren Kruis. Arie Duijndam, man van het eerste uur en zo'n 30 jaar leidinggevend aan de TFC vond de tijd rijp om de voorzittershamer over te dragen. Voor zijn belangenloos bewezen diensten werd hem het ere voorzitterschap toegekend. Toegesproken door vertegenwoordigers van zijn TFC, de hoofdsponsor Zilveren Kruis en de gemeente Noordwijk maakten van Arie's afscheid (hij blijft wel lekker fietsen bij zijn TFC) er een om nooit te vergeten.

AD en GvD

Foto: Willem Krol - Erevoorzitter Arie Duijndam met toenmalig wethouder sportzaken Gerben van Duin

Aan opvolger Piet Groen nu de taak om de TFC op koers te houden, waar nodig nieuwe wegen te zoeken en de TFC doelstellingen te vervullen. HIj verwoordt het als volgt:

Als nieuwe voorzitter zou ik er graag vanuit gaan dat wij ook in de toekomst een geweldige ToerFietsClub blijven. Dat schept verplichtingen. Bij ons als bestuur maar zeker ook bij de individuele leden. Feitelijk is er geen onderscheid. Met elkaar kleuren wij de toekomst van de TFC Zilveren Kruis in. Door deelname aan het bestuur, aan de verschillende commissies, fietsgroepen en allerlei andere ledenactiviteiten. Ik ben er trots op dat jullie in grote getale naar een Algemene Leden Vergadering komen. Daar wil het bestuur naast het draagvlak vinden voor haar voorstellen, mensen in het zonnetje zetten en aandacht hebben voor leden die het moeilijk hebben. Het is heerlijk om elkaar te ontmoeten, en ook om aandacht te hebben voor leden die niet meer actief fietsen, maar graag de verbinding met de club willen houden. En wij willen dat met hen. Dat is precies wat mij raakt in onze vereniging en waardoor ik met liefde voorzitter ben geworden. Hoewel onze club er goed voorstaat, is er ook veel te doen. Het belangrijkste doel is dat wij blijven fietsen. Met respect voor verkeersregels, andere weggebruikers en het milieu. Dat begint bij respect voor elkaars veiligheid en gezondheid. Ik zie daar heel goede dingen, en ik weet dat de intenties goed zijn, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Kijk ook eens hoe de ‘blauwe trein’ van de TFC Zilveren Kruis ritten door een winters, besneeuwd landschap maakt. Dan realiseer je je weer wie wij zijn, en …. dat wij fantastische kleding hebben. Dank aan onze sponsor! Met de AD-Bokaal start elk fiets zomerseizoen, volgt er een reeks van maandritten, maar door de week wordt er weer steeds meer gefietst. Onze leden rijden in heel Nederland en ook in andere landen.Wij zien zelfs foto’s van Huug van Hal en Willem Ouwerkerk in Thailand, in clubtenue! Leden maken plannen voor ritten in België, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Schotland en meer. En dan is er elk jaar een Meerdaagse toertocht. Ik zie ernaar uit om met jou een leuke tijd te hebben en de club weer verder te brengen. Ik wens je een sportief zomerseizoen met vele veilige fietskilometers. Binnenkort vieren wij ons 30-jarig jubileum, weer een bijzondere gebeurtenis! 

 

 

Piet Groen, voorzitter
  

 Piet 1 klein

 

 

 

 ToerFietsClub Zilveren Kruis terug in het blauw

 

ToerFietsClub Zilveren Kruis is door de hoofdsponsor Zilveren Kruis getrakteerd op een nieuw tenue. In samenwerking met de design afdeling van de sponsor is het nieuwe tenue ontwikkeld en door kledingleverancier ZAES geproduceerd.

nieuw shirt

Het jongste lid van de TFC Sem toont het nieuwe shirt met veel bravour.

 

foto tfc

 

ToerFietsClub Zilveren Kruis is ontstaan toen Arie Duijndam bij zijn afscheid als hoofdtrainer van r.k.v.v. S.J.C een sport/racefiets cadeau kreeg en hij met Anton Kraska aan een nieuwe hobby begon. In 1988 was dit een groepje geworden van zo’n 8 man en werd het wenselijk gevonden om als NAFC (Noordwijkse Ambtenaren Fietsclub) in een eenduidig tenue te gaan rijden. Geïnteresseerde sponsors werden gevonden in de gemeente Noordwijk en Wally Sport. De consistentie van de shirtjes verdween met het verder stijgen van het aantal deelnemers, hiermee was geen rekening gehouden. Met behulp van de inmiddels meefietsende directeur van het Zilveren Kruis, Paul Overmars, werd de nieuwe shirtsponsor gevonden in dochteronderneming ZVA (Ziektekosten Verzekering Ambtenaren). ZVA ging na enige tijd op in het Zilveren Kruis welke op haar beurt weer opging in het Achmea concern. De tenues zijn in de loop der tijden een aantal keren gewijzigd van gestreept naar oranje naar blauw naar wit/blauw.

shirt 1  phoca thumb l shirt 2TFC shirt 1 TFC shirt 2 TFC shirt 3 TFC shirt 4 

Dat de combinatie Zilveren Kruis en de ToerFietsClub een zeer hechte is blijkt wel uit het feit dat deze al meer dan 25 jaar bestaat en de personen die aan de wieg hebben gestaan nog altijd op de ledenlijst zijn terug te vinden.

ToerFietsClub Zilveren Kruis heeft als doel om zoveel mogelijk mensen aan het fietsen te krijgen en ze aan het fietsen te houden. Naast de wekelijkse tochten op dinsdag (ochtend en avond), donderdag (ochtend en avond), zaterdag (ochtend) en zondag (ochtend) wordt er maandelijks een wat langere tocht georganiseerd. De verslagen hiervan staan op de site. Voor de liefhebbers is er jaarlijks een meerdaagse tocht die al door heel Nederland heeft gevoerd en zelfs daarbuiten (Duitsland, Belgie, Frankrijk en Engeland). Hiermee is in 1991 begonnen en dat jaar geld dan ook als het officiële jaar van oprichting van deze fietsclub.

In 2015 vierde TFC Zilveren Kruis haar 25 jarig Meerdaagse bestaan. Met een meerdaagse van 5 dagen werd Nederland doorkruist met 25 deelnemers die iedere dag 125 km aflegden. Voor een overzicht van alle voorgaande meerdaagse tochten, kijk onder Verslagen Historie.

Eind 2018 is TFC Zilveren Kruis opgegaan in ToerFietsClub TFC Noordwijk.

Met de overgang van club naar vereniging werden enkele juridische zaken beter geregeld en de organisatie klaar gemaakt voor de toekomst.

Alle leden hebben de stap naar de nieuwe vereniging gemaakt. 

TFC Noordwijk telt op dit moment 79 leden van een zeer uiteenlopend pluimage. Er zijn niet alleen Noordwijkse leden bij TFC Noordwijk, ook in Noordwijkerhout, Voorhout, Oegstgeest, Wijk aan Zee, Nieuw-Vennep en Katwijk hebben enthousiaste fietsers de weg naar het lidmaatschap gevonden. Afkomst, opleiding, maatschappelijk positie en politieke achtergrond spelen geen enkele rol binnen de club. Wat telt is sportiviteit, sociaal gedrag en samen zo gezond mogelijk blijven.

De samenstelling van het ledenbestand toont dat er een zekere mate van vergrijzing ingeslopen is. Om hier verandering in aan te brengen wordt er gezocht naar vooral, maar zeker niet uitsluitend, de jongere sportieve toerrijder. De verhouding tussen het aantal dames en heren is ook niet conform de gewenste statistieken. Kortom, TFC Zilveren Kruis staat open voor nieuwe aanmeldingen, jong, oud, dame of heer.

Geïnteresseerd? Neem contact op via de contact pagina van onze site of spreek een van onze leden aan (herkenbaar aan boven getoonde wielershirts). Fiets eens geheel vrijblijvend mee (helm verplicht!) en laat je verrassen door de kopmannen en ervaar zelf hoe mooi de nabije omgeving van Noordwijk is.

Het vertrek is bij de ingang van het sportpark Duinwetering achter het Northgo College aan de Duinwetering (zie kaart) te Noordwijk. De starttijden zijn te vinden onder Informatie - Starttijden.