In Memoriam Arie Duijndam  † 23-12-2017

 

                                                                                       Arie Duijndam 2

Na een carrière als voetballer en succesvol voetbaltrainer op de Noordwijkse velden, kreeg Arie als waardering een sportieve fiets ten afscheid. Dit was achteraf gezien het begin van wat we nu kennen als TFC Zilveren Kruis. Van een stukje fietsen met vriend Anton Kraska tot een club van 78 leden.

Arie was dertig jaar lang producent, regisseur, initiator en vooral hopman van zijn TFC. In de loop der jaren heeft hij ontzettend veel initiatieven ontplooid waarvan zijn medefietsers graag gebruik maakten. In het begin werden de rondjes om de kerk in de duinen gereden en om de actieradius te vergroten werden deze uitgebreid met ophaal- en wegbrengtochten. Hier ging veel tijd van Arie in zitten maar de toenmalige renners waardeerden het zeer omdat er dan meestal voor de wind werd gereden. Deze tochten werden later opgenomen in het programma van de Maandtochten die eens per maand, over langere afstand als gebruikelijk, werden verreden. Een mooi voorbeeld hiervan was de klassieker Noordwijk – Den Helder – Noordwijk die meestal in Juli werd verreden over een afstand van 235 km met in zijn top jaren Arie op kop. Verder werd door hem de Meerdaagse opgetuigd, een jaarlijks terugkerende 3, 4 of 5 daagse toer, dit jaar voor de 27ste keer verreden, die Nederland, Duitsland, Engeland, België en Frankrijk heeft aangedaan. De jaarlijkse opening van het TFC seizoen, De Pirang Trofee later de AD Bokaal (een klein eerbetoon), waar de winnaar eeuwige roem ten deel valt. En natuurlijk de Ladies Day waar onze partners werden verzocht het ijzeren ros te bestijgen.

Arie bracht de TFC regelmatig in het nieuws door het schrijven van stukjes in de plaatselijke media over de tochten die verreden werden. Deze verslagen werden doordrenkt met bijnamen zodat de “echte” Noordwijker wist wie er meereden. Was er iemand zonder bijnaam dan was Arie creatief met het bedenken van een passende. Mede door de stukjes in de krant maar vooral door de grote vriendenkring van haar oprichter groeide de TFC in ledental.

Tijdens de langere ritten wordt er vaak opgestoken voor koffie met appelpunt hetgeen de sociale contacten binnen de club bevorderd. Sociaal stond bij Arie voor aandacht voor elkaar. Hij bracht dit in praktijk door een kaartje, later een mailtje, voor je verjaardag te sturen of een huisbezoek bij ziekte of anderszins, vaak met fruitmand, af te leggen. Tijdens het fietsen moest je voor elkaars veiligheid zorgen door te seinen maar ook door elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag. De helmplicht voerde Arie in lang voordat dit in het echte wielerpeloton gebeurde want hij wilde graag samen uit, samen thuis en het liefst gezond en in één stuk. Dit jaar kwam de ANWB met aanbevelingen om veiliger in groepen te fietsen. Deze behoefde in de TFC niet te worden ingevoerd, dit had Arie jaren geleden al bedacht en omgezet.

Meer als dertig jaar heeft Arie zijn TFC met strakke hand geregeerd. De eerste 20 jaar alleen, de daarop volgende 10 jaar met een beetje hulp van anderen. Tijdens de laatste ALV in Februari dit jaar (2017) nam hij afscheid als voorzitter. Waarom hij afscheid nam werd pas later duidelijk, Arie wilde niet dat als hem iets gebeurde, er geen goede overdracht zou kunnen plaatsvinden. Kortom hij regisseerde zijn eigen afscheid en was zeer betrokken in de zoektocht naar waardige vervanging. Nu nog geen jaar later nemen we afscheid van onze erevoorzitter, we zullen proberen de club te blijven die hij in de wereld heeft gezet, een club met een groot sociaal hart, betrokkenheid en respect voor elkaar.

Wij, Arie’s TFC, nemen afscheid van een sportieve man, een goed mens en voor ons een bijzondere hopman die binnen zijn club altijd een ereplaats zal blijven innemen.

Arie werd bijna 74 jaar.

 

                                                                            O  O  O  O  O  O  O  O  O  O  O  O  O  O