Wielerverhalen in Coronatijd                    18-06-2020Piet_1_klein.jpg

Al dertig jaar schrijft Wilfried de Jong over wielrennen. ‘De man en zijn wielerhalen’ is een bundeling van zijn columns en korte verhalen. Dit boek sleurt je mee naar grote rondes en klassiekers, bergtoppen en valpartijen, modderstromen en massasprints. Wilfried beschrijft zijn lievelingssport fantasievol, in een beeldende stijl.

Op een dag stond ik met het nieuwe boek in mijn handen. Ik merkte aan mijzelf dat ik behoefte heb aan verhalen over de fietssport. Over samen tochten maken, onderweg koffiedrinken met een puntje, delen over thuis en plannen voor de toekomst.

Voor ons allen is het lastig om te accepteren dat het momenteel onmogelijk is er om er samen op uit te trekken. Op 9 maart kondigde premier Rutte aan dat handen schudden niet meer gewenst was vanwege corona. Kort daarop volgden meer en strengere maatregelen om te zorgen dat het virus zich niet verder zou verspreiden en dat de intensivecare capaciteit in de ziekenhuizen niet overschreden zou worden.

Ons verenigingsleven staat op pauze. Wij fietsen solo of in kleine groepjes, houden afstand en vermijden drukte. We hebben ons al drie maanden gehouden aan het alleen fietsen (waarvoor grote dank), maar vinden het uiteraard heerlijk om straks weer samen op pad te mogen.

Meer als ooit zijn wij ons bewust geworden van de meerwaarde van een vereniging. Het is wat ons verbindt.

Gelukkig worden de maatregelen voor veel sporten versoepeld en ook voor ons zal er weer ruimte komen. Als bestuur hebben we al eerder aangegeven dat wij in principe de adviezen en richtlijnen van de NFTU volgen, en dat blijven we doen.

Ik heb de stille hoop dat er vanaf september weer een verenigingsleven op en naast de fiets op gang mag komen.

Achter de schermen gaat het bestuur overigens door met andere lopende zaken. Onder andere is recent een nieuwe partnerovereenkomst met Zilveren Kruis afgesloten. De feestelijke bekrachtiging van de overeenkomst is nog even opgeschort. Door de bestendiging van de sponsoring is nieuwe fietskleding mogelijk geworden, na de omslag van club naar vereniging. In de komende weken geschiedt de uitlevering van je bestelling. Dat geeft weer een mooi gevoel van verbondenheid en dat komt goed uit!

Ik zie ernaar uit om samen weer nieuwe doelen te stellen. Wielerverhalen op te doen, weer nieuwe geschiedenis te schrijven door originele activiteiten te bedenken en de vereniging aantrekkelijk te houden. Persoonlijk zou ik graag eens een rit maken naar Fausto (Coppi) Bike & Coffee in Schoonhoven, in de geest van wat Wilfried de Jong beschrijft.

Gert Cramer heeft mij een inkijkje gegeven in zijn talrijke fietsavonturen door in de C-tijd prachtige fotoboeken te maken. De reisverhalen vormen een bron van inspiratie en hij zal je er graag over vertellen.

Het laat zich aanzien dat wij allen gezond door de afgelopen Coronatijd zijn gekomen. Maar laten wij toch omkijken naar leden waarvan wij al langere tijd niets hebben gehoord of gezien. Dat kan een verschil maken. Wat is het verhaal, wat speelt er? Samen maken wij de TFC Noordwijk, en dat kan op vele manieren.

Ik wens je een heerlijke zomer toe.

Piet Groen, voorzitter