Maandtocht Augustus 2016 (3 September)

"Laagvliegers" cq. "Dwars door de Plassen"

 

De aangekondigde maandtocht voor Augustus kwam door meerdere oorzaken in Augustus niet van de grond. De hopman van de dag, Dick van Leeuwen, kampt nog altijd met blessureleed en vond in Cees Spruijt een vervanger. Door Cees’ inzet als hulpverlener voor de gestrande medemens moest hij op het laatste moment de maandtocht een weekje verschuiven. Dat deze Zaterdag dan de dag van de Ronde van Noordwijk was, werd door iedereen verdrongen. Zaterdag 3 September stonden er om 8:00 uur toch 19 mannen aan de start om de maandtocht te rijden. Bij navraag zouden er 7 rijders voortijdig de koers verlaten om zich van een goede plek aan het parcours van de Ronde te verzekeren.

Maandtocht 3 September 2016 Route

De route van de maandtocht "Dwars door de Plassen"

Het wegdek was nog nat toen de mannen richting Sassenheim vertrokken . Met een klein ommetje over de Loosterweg en de 3de Poellaan ging het langs de A44 naar Abbenes waar de Ringvaart even werd aangedaan. Lek! Willem Ouwerkerk moest van de fiets maar kreeg gelukkig hulp van zijn vrienden. Het kon sneller maar na 10 minuten kon de rit worden vervolgd. Bij Vredenburg werd de nieuwe brug genomen om via het “Joop Zoetemelkpad” Rijpwetering en vervolgens Hoogmade aan te doen. Hier moest er even gestopt worden omdat Willem Ouwerkerk’s vrienden zijn buitenband niet juist hadden gemonteerd en Willem zat te hobbelen. Vriend Hans Hoogeveen dacht ter plaatse een fietspomp te lenen bij een woonhuis maar er werd niet opengedaan nadat hij door de ramen naar binnen had staan gluren. Erger nog, het klikken van de voordeursloten was buiten goed te horen. Nadat Willem zelf met het kleine pompje zijn band op spanning had gebracht kon de tocht, zonder tijdsverlies, hervat worden want de brug over de Woudwetering sloot net toen de renners aankwamen.

Maandtocht 3 September 2016 Willem lek  Maandtocht 3 September 2016 Wachten op wat komen gaat

Lek! de doeners en de wachters

Na Ter Aar werd rechtsaf de Hogedijk genomen, een prachtig pad dat in Aarlanderveen eindigt. Over Zuideinde ging het naar Nieuwkoop en via het volledig gerenoveerde smalle pad, dwars door de Nieuwkoopse Plassen, kwamen de coureurs aan bij de Meije alwaar bij de Halve Maan, ook al gerenoveerd, de renners die voor de vroegtijdige terugtocht hadden gekozen, het terras opzochten om de eerste dorst te lessen. Deze groep groeide ter plekke spontaan aan tot 13 man zodat er voor de hele versie van de maandtocht slechts 6 helden, t.w. Cees Spruijt, Robert Otto, Willem Ouwerkerk, Huug van Hal, Dirk Hazenoot en gast rijder Gerco Goote, overbleven.

Maandtocht 3 September 2016 Draaien draaien

Draaien, draaien, draaien

Via de Hazekade ging het naar Zegveld en vandaar naar Woerden waar met het zelfbedieningspontje de Grecht werd overgestoken om snel weer koers te zetten naar Kamerik waar het ca. 3 km lange smalle pad de heren naar Kasteel de Haar in Haarzuijlens bracht. Op weg naar Maarsenbroek werd de Haarrijnseplas doorklieft om vervolgens het Amsterdam-Rijnkanaal over te rijden om bij de Vecht te belanden. Hier is het altijd prachtig fietsen en het was jammer dat bij Breukelen al gestopt werd om bij El Rey de lunch te genieten.

Maandtocht 3 September 2016 De rest is al gelost

De rest was al gelost

Na de lunch werd de rit vervolgd aan de “andere” kant van de Vecht om zo eens de oprijlanen en de voorkantvan de villa’s te bekijken waarvan normaliter de tuinen worden bewonderd. Zeker het laatste stuk naar Vreeland is een aanrader voor toerfietsers. Via Loenersloot en Baambrugge reden de renners voor de derde keer door een plassengebied met aan weerskanten water. In Vinkenveen echter met aan beide kanten de optrekjes van de nouveau riche van (o.a.) Amsterdam, altijd het bekijken waard. Lang werd hier toch niet bij stilgestaan, eigenlijk helemaal niet want de koers wacht op niemand, en over het Waverveensepad kwamen de 6 bij Mijdrecht uit. Langs de Kerkvaart en de Oude Spoorbaan kwam de Kromme Mijdrecht in zicht. Ondanks de stevige tegenwind altijd een schitterend pad om te rijden. In Vrouwenakker werd nog een tandje bijgestoken want de nu wel stevig toenemende wind voorspelde weinig goeds voor de laatste kilometers. In Kudelstaart werd de Hoofdweg genomen om de vele vliegjes te vermeiden die de Westeinderplassen de laatste tijd teisteren. Na Leimuiden en Leimuiderbrug werd in Weteringbrug bij het standbeeld van de schoffelaar rechtsaf geslagen en de A44 gezocht om nog enigszins in de beschutting van de daar aanwezige bosschages de tegenwind te trotseren.

Door de koppositie afwisselend te bezetten kon na de lunch toch in goed tempo worden gereden. De laatste loodjes naar Sassenheim, Noordwijkerhout en uiteindelijk ons aller Noordwijk konden nog voor 3 uur worden afgelegd. Met zo’n 147 km op de teller, ja een rit is ook weleens iets minder als van te voren aangegeven, voldoende tijd dus om ook nog de Ronde te kunnen bekijken.

De naam van de tocht “Laagvliegers” zal de boeken ingaan als “Dwars door de Plassen”. “Laagvliegers” zal voor volgend jaar zijn als een herstelde hopman Dick van Leeuwen zijn kunsten hopelijk weer kan vertonen.

Aanmelding nieuw lid

Maandtocht 3 September 2016 Gerco Goote 

Aspirant lid Gerco Goote

Enig tijd geleden heeft Gerco Goote, nadat hij door Robert Otto was geïntroduceerd en een zaterdagritje had meegefietst, te kennen gegeven lid te willen worden van de TFC. Gerco is nog volop beroepsmatig bezig en heeft dus niet altijd tijd om te fietsen. De keren dat hij met de TFC heeft meegefietst heeft hij wel enige indruk achtergelaten, zo ook gisteren waar hij op de moeilijke momenten voorop te vinden was. De tijd is nu daar om de leden te vragen of er bezwaren zijn welke een lidmaatschap van de TFC in de weg staan. Zo ja, laat het ons weten voor 11 September. Zo niet zullen we ons ledenaantal op 75 brengen.