AD bokaal 2019

Niet verwacht maar dik verdiend

 

We zijn officieel gestart!

Zondag 7 April j.l. was niet alleen de dag waarop de Marathon van Rotterdam werd gelopen, de dag van de Hoogmis van het wielrennen in Vlaanderen maar toch vooral de dag waarop de AD Bokaal kon worden overhandigd aan dè TFC’er van 2019. Waar de eerste twee evenementen hun hoogte punt beleefden in De Kop van Zuid en Oudenaerde, had de AD Bokaal gekozen voor Streekmuseum Veldzicht. Deze locatie was door Willem en Tineke Ouwerkerk omgetoverd tot vertrek en aankomstplaats van strijd om de 9de Arie Duijndam Bokaal. Arie, aanwezig op het display dat speciaal vervaardigd is voor deze jaarlijkse bijzondere dag, zou deze zelfwerkzaamheid zeker op waarde hebben geschat.

Op zaterdag 6 April was het dus behoorlijk hard werken voor Willem en Tineke die haar verjaarsfeestje noodgedwongen verschoven had want multitasking is geen probleem maar dansen in twee balzalen is ook haar iets teveel.

Zondagochtend was het Streekmuseum geheel in de TFC kleuren gehuld. De inrit werd opgesierd door een nieuwe TFC Noordwijk vlag zodat iedereen de ingang zonder problemen wist te vinden. De koffie stond klaar en de taartjes waren voorzien van het clublogo. Kortom het feest kon beginnen.

AD201904 Vlag AD201904 Taart met TFC logo AD201904 Koffie vooraf

AD201904 Stilte voor de storm

Foto: Joke Groen - Hier moet U zijn voor TFC taart en koffie

Het binnen lopen van de deelnemers begon al vroeg en hield niet op. De openingswoorden van voorzitter Piet Groen kwamen dan ook pas op het moment dat er eigenlijk al gestart zou worden en nadat ook daghopman Gerard Duijndam zijn instructies had gegeven, kon ere-lid Anton Kraska zich pas rond 10:15 uur van zijn taak kwijten om de manschappen weg te schieten met een als van ouds niet werkend startpistool.

AD201904 Klaar voor vertrek AD201904 Vertrek

Foto: Piet Groen - Klaar voor vertrek

Zo rond de 50 renners vertrokken in een groot Zilveren Kruis blauw lint voor hun ronde door de duin- en bollenstreek. Al op de Koningin Wilhelmina Boulevard kwam het Waterloo van de snelste bode van de gemeente Noordwijk. Lek was zijn deel en bij nadere inspectie bleek ook de aandrijving niet probleemloos te functioneren. Weg kans. Moed houden. Volgend jaar beter. Blijven trainen.

AD201904 Aankomst AD201904 Tulpen van Jan voor iedereen

Foto: Piet Groen - En weg zijn ze voor de in het verschiet liggende beloning

Bij het inrijden van het fietspad in de Noordduinen bleek de hoeveelheid genuttigde koffie voor enkele renners reden tot een sanitaire stop. Jammer want eenmaal achter het peloton was er geen doorkomen meer aan en deed je niet meer mee voor de prijzen.

AD201904 Bijgewerkt AD201904 Bollenstreek

Foto: Piet Groen - Van strand naar duin en bollen

De tocht voerde door heel Noordwijk en dat betekende dat na Noordwijkerhout natuurlijk ook De Zilk werd aangedaan hoewel menigeen dit amper beseft zal hebben daar de aandacht vooral op de weg en tegenliggers gericht was om ongelukken te vermijden. Bij De Keukenhof waren vele supporters samengestroomd en de doorgang werd net als op menig Alpen col bijna geheel belet, alles om toch maar een glimp van de renner op te kunnen vangen. De meeste supporters waren er voor Sis thu Pan die echter vergeten was zijn supportersschare te informeren over zijn ontbreken tijdens deze editie. De teleurstelling was voelbaar maar gelukkig konden de prachtig in bloei staande velden het leed verzachten. Nadat er gezwaaid was bij de conculega’s van De Bollenstreek kon de finale beginnen.

201904 Daghopman legt het nog 1 keer uit AD201904 Overleg

Foto: Piet Groen - Daghopman spreekt de renners toe, aandachtig gehoor

Deze editie lag de meet aan het einde van de Bronsgeesterweg bij het bordje Noordwijk. Zat je niet van voren bij het passeren van het N206 viaduct dan waren je kansen verkeken en het was dus een drukte van belang in de aanloop hier naar toe. Vele van de genoemde kanshebbers zaten in het gedrag opgesloten en lieten noodgedwongen lopen maar Willem van Klaveren had zijn piloot Cees van Zuijlen in een uitstekende positie gecoacht en zij gaven vol gas. Bart Postma reageerde direct en liet zich niet uit het wiel rijden. Ze pakte 5, 10, 15 meter en leken definitief weg maar Willem Ouwerkerk liet zijn eigen feestje (en dat van Tineke) niet bederven en sprong er in een keer naar toe en ging er op en er over om solo het bordje Noordwijk tot het zijne te maken. De strijd om plek 2 en 3 was toen nog volop aan de gang en toen Bart Postma Cees en Willem zijn hielen liet zien, verzon dit illustere duo een list. Met een van het baanwielrennen afgekeken handaflossing schoven ze Bart nipt voorbij. Een foto finish zou uitslag moeten brengen omdat Willem zich over de schouder van Cees worstelde. De foto wees echter uit dat Cees met een neuslengte eerder de streep passeerde. De handaflossing was echter gezien door de VAR en na het bekijken van de beelden werd de uitslag gecorrigeerd want Cees en Willem kregen 5 strafseconden aan hun broek waardoor voor het eerst in de geschiedenis Bart, een nieuwe Noordwijker, het podium kon betreden. Voor Willem en alle andere deelnemers waren de door Jan Breedijk gesponsorde bloemen een pleister op de wonde. Gestreden, alles gegeven en toch met (bijna) lege handen.

AD201904 Winnaars 2 AD201904 Winnaars

AD201904 Winnaars 3

Foto: Piet Groen - Podium AD Bokaal 2019 met stalspreekmeester Gerben van Duin

Willem was na de finish langs alle fotograven gelaveerd om door te rijden naar het thuisfront die bij het Streekmuseum stonden te wachten. Met twee armen in de lucht maakte hij een ieder duidelijk dat er maar één winnaar was en dat was hij.

AD201904 Er kan er maar 1 de eerste zijn

Foto: Piet Groen - En de winnaar is ..... Willem Ouwerkerk

AD201904 Winnaar 2018 AD201904 Verslagen gladiatoren

Foto: Joke Groen - Willem was allang binnen, verslagen gladiatoren

Nadat iedereen van een versnapering was voorzien kon het officiële gedeelte beginnen. Ook deze keer was vriend van de club Gerben van Duin bereid gevonden om op de van hem bekende wijze het gepeupel toe te spreken en de prijswinnaars te huldigen voor hun prestaties. Dat het hier niet slechts ging om hun sportieve resultaat maar ook over hun inbreng in de TFC bracht hij snedig naar voren. Nadat de heren in de bloemen waren gezet en Willem Ouwerkerk de beker in ontvangst had genomen was het tijd om de strijdbijl voor weer een jaar te begraven en zich te goed te doen uit de kostelijk lunch. Het was nog lang gezellig in Streekmuseum Veldzicht, een top locatie mede door het mooie weer en de inbreng van Willem en Tineke. Een mooiere start van het fietsseizoen is nauwelijks mogelijk maar volgend jaar gaan we het toch weer proberen.

AD201904 Compilatie

Foto: Piet Groen - Dagimpressie

AD201904 VAR wordt uitgelegd AD201904 De VAR heeft gesproken Bart 2de AD201904 Toch plek 3 blij mee

Foto: Piet Groen - De VAR heeft gesproken, is uitgelegd en Bart definitief 2de, Cees 3de, toch blij mee

AD201904 Willem en zijn beker

Foto: Piet Groen - Maar de beker is voor Willem

AD201904 Bloemenpracht AD201904 Tractatie van Jan Breedijk

Foto: Piet Groen - Bloemen voor de winnaars, organisatie, jarigen en alle deelnemers