Maandtocht Augustus op 31 augustus 2019

Rondje Rotje Knor

Daghopman Huug van Hal had de tocht al twee keer voorgereden en er bestond dus geen enkele twijfel of de route vrij was van opbrekingen, wegversmallingen of enige ander obstakel wat de fietsvreugde geweld aan kon doen. De onderweg geplande koffie stop was tot in den treure uitgeprobeerd en zelfs de tijd die het zou kosten voor het eerste kopje op tafels zou staan was met de stopwatch geklokt en goed bevonden.
Zoals vooraf al bekend was gemaakt zou er een internationale delegatie meerijden. Weliswaar niet in TFC kledij maar daar was voor deze keer een uitzondering opgemaakt. Het zal geholpen hebben dat binnen de delegatie enkele vrouwen aanwezig waren, een voor de TFC zo goed als nieuw fenomeen.
Op het tijdstip van vertrek stonden er 22 TFC aan de start toen de telefoon van Huug klonk. Belgenbegeleider Cees Spruijt meldde dat ze met lek stonden en dat er geplakt moest worden, even geduld aub. Huug nam de gelegenheid te baat om een praatje te houden aangaande het seinen, veiligheid en tempoaanpassing zodat iedereen een mooie rit zou hebben en weer gezond zou aankomen. Zorg voor je mederenners staat altijd hoog in het TFC vandel maar het is altijd goed het onder de aandacht te brengen.

MT201908 Vertrek

Foto: Huug van Hal - Ongduldig wachten op wat komen gaat


Gerenomeerde BPG'ers stonden aan de start en werden een beetje ongeduldig, ze zijn immers gewend om op tijd te vertrekken en direct stevig los te gaan. Deze keer moesten zij zich echter matigen en zich aanpassen aan de rest die na 10 minuten werden aangevuld met onze nieuwe Belgische vriend(inn)en. Zevenentwintig (27) deelnemrs deze Maandtocht Augustus, het is wel eens (veel) minder geweest.
Huug maakte er een site-seeing Noordwijk Binnen van want je moet je van je beste kant laten zien als je bezoek hebt dus werd de Weteringkade, de Raadhuisstraat en de Schiestraat aangedaan alvorens het Nagtegaalslaantje te betreden en Noordwijk uit te fietsen over de Achterweg. Er gaan dagen voorbij dat je er niet komt.
Daar Katwijk, Rijnsburg, Oegstgeest en Leiden niet veel te tonen hebben werd er lekker doorgereden naar boederij 't Geertje. Met de eerste bossages in zicht deed ook menig blaas van zich spreken en werd er een sanitaire stop ingelast welke niet alleen door de heren werd benut. De Belgische dames deden hun duit in het zakje maar wel netjes achter de stuiken.
Vanaf Benthuizen werd er gekoerst door het park Bentwoud naar Moerkapelle , Zevenhuizen en Nieuwerkerk a/d IJssel. De hier meanderende Hollandsche IJssel voerde het gezelschap naar de Brienenoordbrug. Hier werd een fotomomentje ingelast en moest ivm. de afwezigheid van hoffotograaf Piet Groen de foto door de hopman zelf geschoten worden. Hoe hij toch op de foto terug te vinden is blijft een raadsel.

MT201908 Brienenoordbrug

Foto: Huug van Hal - Een mooi stel, toch?

Via De Plantage en het Arboretum Trompenburg werd de Kralingse Plas  opgezocht waar bij De Tuin van de Vier Windstreken de koffie was gereserveerd. Deze was als gedacht en de versnapering niet te versmaden. Toen de conversatie begon te stokken was het tijd voor de thuisreis en blies Huug de aftocht.
Ivm. het aanwezige naaktstrand werd er gemeld dat er niet meer gestopt zou worden voor de Rotte bereikt was. We hadden per slot van rekening een naam hoog te houden tov. onze buitenlandse delegatie. De Rotte werd, anders dan normaal, snel verlaten om door het Lage Bergse Bos en langs de golfclub, de Kromme Tochtweg naar Bergschen Hoek, het Annie M.G. Schmidtpark, het Burgemeester Hoekstrapark en het Balijbos de A12, middels enkele haarspeldbochten, over te steken.

MT20108 Sluisje

Foto: Huug van Hal - Wachten voor een sluisje, Huug liet waterrijk Nederland zien aan de Belsen 


De beentjes kregen weinig rust want het Westerpark en het Buytenpark lenen zich om even lekker door te rijden. De Vlietlanden werden doorkruist en via de voor de meesten bekende omgeving vlogen Voorschoten en Wassenaar onder de wielen door. Het voormalig marinekamp Valkenburg werd genomen en de renners konden zich opmaken voor de eindsprint. Het bordje Noordwijk was nipt voor Jaap Koeman die Paul Overmars met banddikte klopte. Beide hadden geen schijn van kans gehad indien Eddie Sinon niet bij Katwijk links af was geslagen. De echte winnaars ware echter alle deelnemers want Huug had ze een mooie, niet allerdaagse tocht voorgeschoteld en hij werd dan ook bedankt voor bewezen diensten.

MT201908 Brug

Foto: Huug van Hal - Even rust voor weer een gekozen waterobstakel