Maandtocht Juli op 27 Juli 2019

Rondje Haarzuilens

Wat was het warm de laatste dagen. Je zou zeggen nog een reden voor willekeurig welke TFC’er om niet op vakantie te gaan want waar vindt je een mooier strand als in Noordwijk waar je kunt kiezen tussen drukte (voor de boulevards) en rust (richting Katwijk en richting Zandvoort). Toch waren veel TFC’ers er blijkbaar op uitgetrokken om in de drukste periode van het jaar, je zou denken die pensionado’s  gaan dan juist niet, hun heil elders te zoeken want zij stonden niet aan het vertrek van de Maandtocht Juli. Nu was er wel wat regen voorspeld maar die berichten werden met het uur bijgesteld en zaterdagochtend bleek de buiengordel over Rotterdam en Den Haag te scheren en zouden wij er op het door daghopman Cees uitgezette parcours geen last van hebben. Nu had Cees er sowieso geen last van want hij meldde zich vrijdagavond af want het vreemde eten op zijn buitenlandse reizen speelde hem parten. Gelukkig had hij de voorbereiding niet alleen gedaan dus de backup hopman werd snel tot opperhoofd benoemd en kon de tocht gewoon plaatsvinden.

Huug had de rit nog in zijn fietscomputer staan en zou de rit met digitale ondersteuning tot een goed einde brengen. Hij was al vroeg aan de start om een ieder te verwelkomen en te informeren over zijn invalbeurt. Om 8:30 uur vertelde hij wat de bedoeling was toen tot ieders verwondering Jan Bar in een ouder clubtenue kwam aangereden terwijl het laatste tenue voor de officiële tochten is voorgeschreven. Jan had al  langere tijd geen informatie meer gekregen van de TFC en was zich niet bewust van tenue, starttijd en Maandtocht. Hij ging dan ook solo een tochtje maken want wilde tijdig thuis zijn.

Bleven er 14 mannen over die kwantitatief misschien niet representatief waren voor de hele TFC maar waar de kwaliteit wel vanaf droop. Voorhout, met troubadour Henk v.d. Berg, Oegstgeest, met op een oude fiets … Krijn van Groningen, en Katwijk, met medisch specialist Gert Cramer, waren de welkome aanvullingen op de Noordwijkse getrouwen. Willem van Klaveren had Cees van Zuylen als piloot opgetrommeld, Huug werd als Zeer bijgestaan door Gerard Duijndam, die binnenkort echter ook als Binder te boek staat, en de rest waren Binders.

Cees en Willem

Foto: Huug van Hal - Cees en Willem nemen een hindernis

Vertrokken werd er richting Voorhout zodat Henk nog even aan het bordje kon ruiken en naar het thuisfront kon zwaaien. Krijn was ook op bekend terrein en mocht Huug de eerste kilometers gezelschap houden op de koppositie. Snel nadat we van Oegstgeest waren weggedraaid werd deze plek in genomen door John Hermans waardoor de rest van het peloton niet meer van het uitzicht kon genieten maar wel lekker uit de wind zat.

Huug zat een beetje te mopperen want de elektronica liet hem in de steek en Cees had toch weer enkele paadjes gevonden waar niet geregeld werd gekoerst en die wel gevonden moesten worden. Of dit gelukt kan je zelf zien in de twee routes hieronder aangegeven. Ziet U de verschillen?

route toen route nu

Zoekplaatje - vind de verschillen

Het polderlandschap trok voorbij en de temperatuur begon toch weer op te lopen. Gekoeld door de rijwind bleef het echter aangenaam. Het oversteken van de Zegveldse Uitweg geschiedde op een tweetal manieren: de manier van de zieke Cees en de manier van de doorrijders. Cees had een pontje in de route welke door eigen handkracht moet worden bediend en door de hoeveelheid renners zou dit tweemaal heen en weer moeten varen. Duurt te lang voor de ongeduldige renner en zo werd de stoet gesplitst in een deel varen en een deel fietsen om aan de achterkant van het Kalsbeek college weer samen te komen.

Cees voorbereiding Gerard nu

Foto: Huug van Hal - Cees tijdens de voorbereiding en Gerard tijdens de uitvoering

Langs de Oude Rijn en de Breudijk werd Haarzuilens aangedaan waar zoals te doen gebruikelijk bij het plaatselijk kasteel De Haar een groepfoto werd gemaakt alvorens de lunch te gebruiken op een oud adres maar nu van eigenaar verandert alwaar er boterhammen met spiegelei en kroket werden geserveerd.

lunch

Foto: Huug van Hal - Lunch in Haarzuilens

Nadat de bidons waren gevuld kon de rit worden voortgezet richting de Vecht welke door de Haarrijnse Plas en over het Amsterdam-Rijnkanaal werd bereikt. Peter v.d. Berg gaf met Huug het tempo aan en er werd dus behoorlijk doorgereden. Bij Nieuwersluis werd nog gezwaaid naar voormalige vrienden, er werd niet teruggezwaaid.

Via Vreeland, Loenersloot en Baambrugge, waar uit gewoonte verkeerd werd gereden, ging het dwars door de Baambrugse Zuwe, waar de Amsterdamse Nouveaux Riche zich heeft gesetteld, naar Waverveen. John Hermans was nu al door zijn watervoorraad heen en schoot en niets vermoedende dame aan om bij te tanken, succes verzekerd! Weer op gang gekomen ging het vanaf Mijdrecht langs de Kerkvaart naar De Hoef en langs de Kromme Mijdrecht en het Amstel-Drechtkanaal naar De Kwakel.

Groepsfoto

Foto: Huug van Hal - Traditionele foto van Kasteel De Haar 

Dan weet je, nog een uurtje en we zijn weer thuis. Je voelt aan je bidon en stelt vast dat je het er wel mee red, of niet. Je kiest een goed wiel, Gerard, Jan, Hans, Cleem, Dirk, want het tempo zal wel worden opgevoerd. De rechte rakken van de Westeinder Plassen nodigen hiertoe uit en eenmaal bij Leimuiden kan het richting De Kaag altijd nog een tandje harder, Peter, Joop en nog eens Peter. Na het passeren van de Kaagbrug bleken er toch nog renners die de aansluiting hadden gemist en werd er gewacht tot de groep compleet was alvorens de laatste loodjes onder de wielen door te laten rollen. Als je echter op het rooster hebt gelegen kunnen ook de laatste loodjes behoorlijk zwaar wegen en Gert liet het de laatste kilometer dan ook lopen. Een wijs besluit want hij had de reis naar Katwijk ook nog te volbrengen.

Huug werd bedankt voor zijn last minute opperhoofdschap en de flexibele manier waarmee hij de digitale ongeregeldheden het hoofd had geboden. De thuisblijvers hadden natuurlijk ongelijk maar krijgen in Augustus de mogelijkheid het goed te maken. De voor dan op het programma staande rit van Noordzeekanaal tot de Waterweg zal op een doordeweekse dag worden gereden en de Maandtocht wordt veranderd in een nog nader te bepalen rit. Hierover later meer.

We kregen net bericht van Cees Spruijt. Zijn ziekte verschijnselen hadden niets van doen met zijn buitenlandse reizen. Zijn dikke darm is de oorzaak en hij is hieraan in het ziekenhuis geholpen en wacht nu af of dit afdoende is geweest of dat er nog vervolgstappen moeten worden genomen. Wij wensen hem een voorspoedig herstel.

Cees

Foto: Huug van Hal - Cees in betere tijden