Maandtocht 30 Maart 2019

Rietveldentocht

Als het hele fietsjaar onder hetzelfde gesternte wordt gereden als dat van j.l. zaterdag, hebben we geen klagen. Fris was het met 6° C op de thermometer maar ook windstil en helder. Zo kon de hopman van de dag Gert Cramer om 9:00 uur aan de dames bij ’t Woutje doorgeven dat er 22 heren onderweg gaan om later op de dag te komen lunchen.

MT201903 07 MT201903 08

Foto's Piet Groen: Alle ballen verzamelen.

Na de gebruikelijke informatieverstrekking door Gert werd er punctueel, stel je voor dat er nog meer komen, om 9:00 uur gestart en trok het blauwe lint zich rustig opgang. Uitgezwaaid door de directeur kleding en materiaal die het aanwezige materiaal met een kennersoog had gekeurd om voor de eerst volgende bestelling de juiste aantallen te kunnen doorgeven.

Nu de winterfietsen weer de kast in gaan, is het natuurlijk zaak de zomerpaardjes vooraf goed na te kijken zodat je niet met kwalijk materiaal aan de start verschijnt. Jan ging hoofdschuddend aan het werk, er zullen de komende dagen wel weer wachtrijen voor het materiaalhok komen te staan. Niet nodig want ook ’s winters is het zomermateriaal gewoon op voorraad.

Bij het uitrijden van Noordwijk werd er gezwaaid naar de echtgenote van de voorzitter die op het nieuwe balkon stond om de renners op het toch nog vroege uur een hart onder de riem te steken. Via Voorhout en de camping Koningshof werd middels een klein lusje het Oegstgeesterkanaal opgezocht alwaar in no time een nieuwe wijk is gebouwd. Grote tuinen, was een van de veel gehoorde commentaren. Via de Haarlemmertrekvaart en de Willem de Zwijgerlaan ging het rechtsaf naar Sportpark De Bloemerd en verder naar Hoogmade. Over de Plasdijk langs de Wijde Aa naar Woubrugge en dan rechtdoor Ter Aar.

MT201903 06 MT201903 05

Foto's Piet Groen: Hier gebeurde het, die boom staat er nog scheef van.

Op het zig-zag parcours naar Bodegraven werd halt gehouden bij een voor de broer van Gert, Paul, memorabele plek. Paul was vorig seizoen ten val gekomen en via een niet te kleine boom, we hebben nu allemaal gezien welke, in de sloot beland. De hand werd geschud van de bewoner van het huis waar Paul’s fiets werd gestald toen hij met de nodige gebroken ribben in de ziekenwagen werd afgevoerd. Dit ongeval hield in dat Paul een behoorlijk aantal weken uit de roulatie was en zijn verhuizing leed onder zijn niet inzetbaarheid. Het positieve aan deze valpartij was echter dat Paul een nieuwe fiets heeft uitgekozen om zijn sportieve avonturen luister bij te zetten.

Door dan maar weer want de lunch was aanstaande maar eerst moesten de nodige kilometers gemaakt worden in een pittig lusje langs Bodegraven, Reeuwijk, Boskoop en Hazerswoude-Dorp. Toen de straatnaam Rietveld werd, roken de eerste de soep al en werd er nog even gas gegeven om toch vooral vooraan te staan bij het uitdelen van de soepkommen.

Hier ging het echter jammerlijk fout want zoals dat gaat met fietsen, een moment van onachtzaamheid en daar lag er een op de grond en de volgende was ook moe en ging er naast liggen. Geschrokken en met gedeukt ego konden beide renners de koers vervolgen. Een val zonder erg zouden de Belgen zeggen. Maar met schade aan knie en ellenboog (gaat vanzelf over), pedaal, remhendel en stuurlint en een tijdelijk weigerend derailleurapparaat, zijn er altijd wel kosten aan verbonden.   

MT201903 02 MT201903 03

Foto's Piet Groen: Zalig zijn de vreetzamen

 

De dames van ’t Woutje hadden hun stinkende best gedaan en dat werd door de heren zeer gewaardeerd. De al op tafel staande melk en jus d’orange werd soldaat gemaakt voordat de soep in de kommen zat en de broodjes met beleg de tafel hadden gezien. Gelukkig was dit ingecalculeerd, we waren hier vorig jaar ook al geweest, en werden de karaffen snel bijgevuld. Nadat een ieder zijn buikje had rond gegeten kon er weer over fietsen worden nagedacht en werden de paardjes weer bestegen.

De laatste loodjes begonnen te wegen en daar de wind veelal tegen was werd er gescholen bij elkaar. Dit zag er van achter uit alsof we op een afgezet parcours reden (wat niet het geval was). De Brexit had in ons peloton toegeslagen want de enkele notoire links-rijder vond steeds meer gelijkgestemden en daardoor kwamen we enkele keren in de problemen bij het omzeilen van tegenliggers. Order, order, order zouden de engelse zeggen. Laten we het er op houden dat alle beginweer even moeilijk is en dat er in het vervolg gewoon weer rechts van de weg wordt gereden en dat als er geseind word je niet links hoeft te gaan kijken of het wel waar is dat er wat aankomt maar je gewoon naar rechts schuift en ruimte laat voor je medeweggebruikers.

MT201903 01 MT201903 04

Foto's Piet Groen: Dwarsover en Gert brengt de mannen veilig thuis

Met Noordwijk in zicht kwam iedereen weer tot het besef dat we een prachtige dag hebben voorgetoverd gekregen en werd Gert bedankt voor zijn bewezen diensten. De (proef)start voor het wielerseizoen 2019 zit er op en de volgende officiële tocht zal de AD Bokaal op Zondag 7 April zijn, de echte opening van het seizoen.