Maandtocht Mei op 25 Mei 2019

Venentocht

Vanmorgen vroeg keek de Daghopman GD op de buienradar en tot zijn schrik zag hij een regenfront op de Zuid-Hollandse kust afkomen. Dat was voor hem reden om een app rondtesturen met de mededeling dat we bij de start maar even goed moesten kijken of het zin heeft om te vertrekken. Waarschijnlijk was dat ook de reden dat er maar weinig TFC-ers bij de start waren. Voor de Hopman wel een teleurstelling, omdat hij donderdag de rit had voorgereden met de overtuiging dat het een fijne rit zou worden. Maar we moeten kijken naar diegenen die er wel bij waren en niet naar de thuisblijvers ☹ want die hadden als altijd natuurlijk ongelijk.

MT 201905 07 MT 201905 03

Foto's: Piet Groen - Daghopman Gerard en supersub Huug met in hun kielzog Hans en Ton

Na kort overleg bij de start met 15 TFC-ers, werd besloten de rit andersom te rijden. Dat bleek een groot succes, want van enige regendruppels was geen sprake. Het grootste deel van de tocht scheen de zon en er was nauwelijks wind. Na de bekende wegen werd als eerste ‘Veen’, Nieuwveen aangedaan. Via De Hoef, Mijdrecht en Waverveen werd Vinkeveen doorkruist. In deze contreien fietsen we niet vaak en waren de meeste renners verbaasd over de keune landweggetjes. Na Wilnis via De Zuwe en de Woerdense Verlaat ging het richting Kanis. Daar had het peloton een moeder met kind op een bakfiets voor zich die de boel lekker uit de wind hield. Of dat nou veilig was waren de meningen verdeeld!

MT 201905 05 MT 201905 02

Foto's: Piet Groen - Oog voor de omgeving en voor elkaar

Na Kanis werd gestopt voor een bakkie, met een appelrondo, in Kamerik. We waren aan de vroege kant omdat De Herberg pas 12.00 uur open ging. Gelukkig had de Hopman doorgegeven dat we er iets eerder zouden zijn en konden we (behalve HdK) genieten van de koffie met. Na een klein half uur werden de ‘paardjes’ weer bestegen en ging het richting Woerden waar soepel doorheen gereden werd. Via Waarder, Driebruggen, Oukoop en Sluipwijk werd gestopt voor een ‘fotootje’. Dat ging niet helemaal vlekkeloos omdat de voorzitter een voorbij skatende dame netjes doch dwingend staande hield om een foto van de bende te maken, maar dan wel met de Reewijkse plas op de achtergrond. Gelukkig liep allemaal goed af en ging de dame met behoorlijk blozende wangen haar ‘skate’ weg vervolgen. Volgens mij had ze nog nooit zoveel leuke (oudere) mannen bij elkaar gezien?.

MT 201905 06 MT 201905 04

Foto's: Piet Groen - Pitsstop bij De Herberg

Na Reewijk ging het kort langs de A12 richting de laatste ‘Veen’ n.l. Waddinxveen. Wederom werden er, voor de meeste renners, onbekende weggetjes opgezocht. Na Waddinxveen ging de rit door Bentwoud, Zoetermeer, ’t Geertje en Zoeterwoude richting Leiden. Het tempo ging flink omhoog en het was daarom ook bijzonder dat Sjef geen krimp gaf. Niet lang daarna werd Katwijk gepasseerd en kwam ons aller Noordwijk in zicht.

MT 201905 01

Foto: Piet Groen - In het gelid: Strava, Pruim, Nijdige, Zurel, Thaise Croissant, Kleine Stip, Mediator, Klucht, k.. Kapper, Buurtsuper, Rubberen Robbie, Naald, Krug en Occassion

Voor diegenen die nog een bakkie gingen doen bij De Rosser had de Daghopman nog een verrassing in petto. Onder het genot van een bakkie hield hij een kleine quiz. De vraag aan de 7 overgebleven renners was “hoeveel dorpen en gemeenten met ‘Veen’ in de naam we door of langs gereden waren. De enige die dicht bij het juiste aantal van 6 kwam was Cees van Zuijlen(5). Hij verdiende een heerlijke fles witte wijn, waarmee De Rosser kortgeleden een prijs had gewonnen bij een wijntest. Hoewel Cees geen wijn drinkt zal hij zijn vrouw met deze mooie wijn best hebben verwend.

De complimenten voor de rit (en dit verslag) deden de hopman goed en een ieder die erbij was heeft genoten.

MT 201905 08