Maandtocht Oktober op 26 oktober 2019

Leides venen

Met November en de wintertijd in het vizier was de tijd gekomen om met de Maandtocht van Oktober de “last post” te blazen betreffende het seizoen van de TFC tochten in 2019.

Omdat het jaarprogramma ieder keer voor de ALV in elkaar gedraaid moet zijn is het elke keer weer spannend wat voor weer het wordt. Deze keer werd er harde zuidwesten wind voorspeld maar we zouden het wel droog houden. Op hoog niveau werd nagedacht en besloten de rit doorgang te verlenen. We hebben tenslotte sterke kopmannen in de gelederen.

Zaterdag om 9 uur stonden er 17 mannen in de prachtig blauwe clubtenues paraat. Na een briefing door de hopman (Willem van der Hoeven) van dag met o.a. de mededeling dat de rit door een BPG lid is uitgezet en er lange rechte stukken in zitten zodat ook als er niet zo hard word gereden toch een leuk gemiddelde kan worden gehaald.

MT201903 07

Foto: Altijd gezellig zo vlak voor vertrek

“Gastrijder” Mark den Braber stond na een lange periode van malheur voor het eerst aan de start sinds vele maanden. Er was op hoog niveau een uitzondering op de regel ‘wie aan de start verschijnt doet dat voor de hele rit’ voor hem gemaakt want Mark is nog lang niet toe aan een rit boven de 100 km. De man met de refurbished knie vond het echter wel lekker om in de groep weggebracht te worden om dan na een uur voorzichtig huiswaarts te keren.

Mark

Foto (archief): Mooie Mario voordat reparatie nodig was 

Mark’s keerpunt kwam bij de Vlietlanden waar het peloton via Katwijk, Valkenburg, Leiden en Voorschoten was De rit werd gestart en via Valkenburg, Leiden en Voorschoten was aanbeland. Hier was de wind goed merkbaar en werd het stil in het peloton. Het zou dan ook nog een hele kluis worden naar de koffie welke in de Meije was besteld. Eerst moest echter Leidschendam, Leidschenveen en langs de A 12 naar Zoetermeer worden gereden. Het mooie natuurgebied Bentwoud en Boskoop waar daarna aan de beurt en de geur van koffie werd steeds sterker. Het leek er op dat de wind iets aan het draaien was. Dit bleef het onderwerp van gesprek onder de koffie en de daghopman heeft met de aanwezige andere ervaren hopmannen overleg gepleegd alvorens de tocht via de kortste weg naar huis om te leggen.

MT 201905 04

Foto: Voor een bakkie met wordt graag gestopt

Peter van de Berg deed een duit in het zakje met het voorstel om binnendoor naar Leimuiden te rijden en worp zich daarbij op om als voorrijder te figureren. Het resultaat was dat de wind inderdaad gedraaid was en we met de aangepaste route grote stukken schuin voor hadden. Bleef alleen de ringvaart, dit was nog steeds een bibberstuk voor het peloton daar zouden vele behoorlijk moeten afzien met die harde wind. Maar Peter had een last minute oplossing en daar hij voorop reed werd al snel na Leimuiden via de Lisserweg richting Lisse afgeslagen. Weer lekker schuin voor de wind en zodoende kwamen alle TFC’ers moe maar zeker niet uitgewoond om 14.15 uur aan in Noordwijk met 113 km op de tellers.

 Noordwijk 1Noordwijk

Foto: Het bekende bordje Noordwijk, raad waar het staat

Het laatste blauwe bordje, dat van Noordwijk, was weer voor good old Jaap Koeman, de heel rit niet van de eerste rijen weggeweest en ondanks wind en afzien flikte hij het toch weer om de eindspurt naar zich toe te trekken. De hopman, geholpen door uitstekende, sterke voorrijders werden bedankt voor gedane inspanningen welke deze rit tot een mooie maakte.

Op naar het voorjaar met vanaf maart 2020 weer elke maand zo’n verrassende tocht. De eerst volgende evenementen worden de Oliebollenrit en de oud-/nieuwjaarsborrel.

 

MT 201905 08

MT201909 09

Foto: Rit na rit maar gelukkig hebben we de foto's nog