Meerdaagse 2019

Dag 1

De weersverwachtingen waren niet goed maar toen ik even voor half negen de fiets naar buiten reed om richting vertrek te rijden viel het best mee. Beetje fris maar zonder noemenswaardige neerslag. Bij Jos en Ineke aangekomen stond Sjef het verkeer te regelen want zenuwachtig dat zijn tas niet op tijd werd gebracht. Anderen hadden slecht geslapen want waren allang aanwezig en hadden hun tassen al in de daarvoor bestemde VW gedeponeerd wat betekende dat Anton Kraska, chauffeur van dienst, ook al ter plekke was.

MD2019 Bij Jos en Ineke

Foto: Joke Groen - Te gast bij Jos en Ineke

Na een vorstelijk kopje koffie met koek en/of rondo en de inleidende woorden van daghopman Gerard Duijndam en voorzitter Piet Groen kon, nadat Jos maar vooral Ineke in de bloementjes waren gezet, er worden verzameld voor de vertrekfoto met op de voorgrond het nieuwe banner met clublogo van de TFC. De schoenen werden ingeklikt  de neuzen geteld en het wachten kon beginnen want de opruimingsdienst van waren had ongeveer een half uur nodig om de banner in de schuur te leggen, Ineke gedag te zeggen en zijn fiets terug te vinden. Cees, Cees, Cees, je vrouw schoot er bij in, strafpunten binnen de groep voor het wachten is overkomelijk maar strafpunten thuis doen altijd extra zeer.

MD2019 Vertrek

Foto: Joke Groen - Klaar voor vertrek

Het oponthoud werd direct merkbaar want al op de Boekhorstslootlaan lieten de weersgoden zich niet onbetuigd en het water kwam met bakken uit de hemel. Enkele renners hadden hier al rekening mee gehouden en hadden het kledingvoorschrift van de TFC volledig aan hun laars gelapt. Naast de prachtige blauwe jasjes waren er ook een witte, een rode, een zwarte en een gele zichtbaar. Hier stoorde het bestuur zich behoorlijk aan maar tijd voor reprimandes was niet aanwezig want er werd gekoerst om zo snel mogelijk weer uit de bui te komen.

Die bui zou echter duren totdat Brabant werd aangedaan en omdat er extra lang werd opgestoken voor de lunch in Spijkenisse werd de regentijd met een half uurtje verkort en kwam op zo’n 5 en half uur. In Maassluis vonden 2 bestuursleden het nodig om het protest van de gele jasjes te ondersteunen en zochten bij de plaatselijke fietsenmaker navolging van de grootste Zilveren Kruis supporter Paul Overmars om ook in een geel jasje te kunnen gaan rijden. Krijn van Groningen dacht dat navolging noodzakelijk was en sloot aan. Het uitzoeken was zo gebeurd maar het afrekenen duurde ongeveer 20 minuten. De rest van de groep stond al die tijd te blauw bekken van de kou.

Het pontje van Maassluis had gelukkig 2 terraswarmers aan boord waar menigeen gebruik van maakte. Helaas duurde de overtocht slechts een paar minuten en voelde het nadat de pont verlaten was extra koud aan. Gelukkig was de lunch nabij. Niet voor de uitbaatster van de besproken Cafetaria. Zij kreeg 15 verzopen katten binnen die direct begonnen hun natte spullen in enige vorm van water te ontdoen. Het gevolg was een spekgladde vloer waarop bediening nauwelijks mogelijk was. Dit deerde de heren echter voor geen meter want die zaten droog en wilde allemaal warme drank en broodjes met warm beleg. De kroketten, ballen gehakt, etc. waren niet aan te voeren.

MD2019 Spijkenisse

Foto: Piet Groen met dank aan Buienradar.nl - Het weer tijdens de tocht

Anderhalf uur duurde dit oponthoud want op de diverse buienradars werd minutieus uitgeplozen wanneer het beste tijdstip van vertrek kon worden gekozen. Deze wachttijd ging natuurlijk wel af van de biertijd die beschikbaar is bij aankomst want het tijdstip van het diner en de douche die logischerwijze daarvoor plaatsvindt staat vast. Kortom de spanning steeg menigeen naar het hoofd en er werd toch weer in de regen vertrokken. Op naar de tweede pont van de dag die ons uit het natte Zuid-Holland naar de Zeeuwse eilanden zou brengen. Het over te steken water heet overigens Spui. Piet kreeg dit als antwoord op zijn vraag waarover de pont voer van de kaartjesverkoopster, ze had natuurlijk ook “water” kunnen antwoorden.

Nu kan je veel over Zeeland vertellen en dat deed Krijn van Groningen als geboren Vlakkeër dan ook. Niet dat het iemand interesseerde want het een beetje warm krijgen was het parool voor een ieder. Dat Zeeland de meeste zonnen uren van Nederland telt werd bewaarheid want plots was ze daar en de temperatuur steeg met minimaal een graad of 6.

MD2019 Willemsstad

Foto: Piet Groen - Wat kan die man (in het rode jasje) vertellen

Op naar Willemsstad waar de daghopman plotseling assistentie kreeg van Gert Cramer. Erger, Gert nam het commando over en bracht de heren naar het Mauritshuis en vertelde over haar geschiedenis. Na de gebruikelijke foto werd koers gezet naar Klundert, de volgende vesting in de zuidelijke waterlinie die Zeeuws Vlaanderen met Nijmegen verbind en waar Gert nog heeft waargenomen in de praktijk als huisarts van zijn dochter welke ter plekke op 1 April in het huwelijk is getreden. Om de jaartallen die Gert losjes uit zijn mouw schudde niet door elkaar te hallen waag ik me niet aan de exacte huwelijksdatum maar dat zal van recenter datum zijn als de tachtig jarige oorlog die Sjef nog aan Gert’s verhaal wist toe te voegen.

MD2019 Mauritshuis

Foto: Voorbijgangster - De TFC en enkele actievoerders voor het Mauritshuis

Omdat ook deze site-seeing enige tijd in beslag hadden genomen moest worden besloten of de oorspronkelijke tocht vervolgt zou worden of dat Etten-Leur via de kortste Route zou worden aangedaan. Nadat het instemming brengen slechts tot chaos had geleid nam de daghopman het heft terug in handen en gaf richting aan. Gemoedelijk, we waren ten slotte in Brabant, werd hij gevolgd en langs prachtige landelijke wegen belanden we in Etten-Leur waar eerste de paardjes onder dak werden gebracht, zonder verzorging dat gaat morgen nog voorproblemen zorgen,  om verder te voet het bieruurtje te gemoed te treden.

Tijdig maar met twee of drie biertjes om de primeurtjes en/of haringen te laten zwemmen werd en bloc het hotel opgezocht wat 200 meter verderop gelegen was om het vuil van de dag af te spoelen om vervolgens om 8 uur aan het diner te verschijnen. De bagage gebracht door Anton Kraska en zijn gevolg Dirk en Chris stond niet zoals afgesproken op de kamers dus dat gaf nog de nodige strubbels op de nauwe trappen met die rare fietsschoenen met die ongemakkelijke plaatjes. Willem en Jan de tijd namen om elkaar als nieuwe slapies beter te leren kennen en misten het voorgerecht bijna.

MD2019 Winnaar

Foto: Piet Groen - Gert schreef geschiedenis en won

De dagprijs ging geheel terecht niet naar de gele jasjes maar naar Gert Cramer die zich een waardig geschiedkundig opvolger toonde van Arie Duijndam die in zijn dagen ook geweldig kon vertellen over de vaderlandse geschiedenis. Een prachtige fles rode wijn viel hem ten deel. Hopelijk is het bewaarwijn want morgen is Gert (mede)daghopman en verantwoordelijk voor de etappe en dan kan je je geen missers/kater veroorloven.

Hou doe en tot morgen

MD2019 compilatie

Foto: Familie Groen - Overzicht van de dag