Meerdaagse 2019

Dag 3

Na regen komt zonneschijn, een waarheid als een koe, de vraag blijft veelal wanneer de verandering plaatsvindt. In ieder geval niet deze morgen bij het vertrek want tijdens het ontbijt waren Buienradar en Weeronline de meest gebruikte app’s. Er kwam er nog één aan en de vraag was hoe erg, hoe lang en heeft het zin te wachten. Er werd snel besloten de bui te trotseren en gewoon om 9 uur te vertrekken. De laatste hand werd nog gelegd aan het schoonmaken van de bewegende delen van de fietsen en daarna was het de beurt aan WD40 om als finishing touch te dienen.

De regen jasjes werden deels aangetrokken en deels meegenomen toen Cees en Gert vertrokken. De rest volgde, zonder achterblijvers in het hotel. De Boss reed met De Buurtsuper in het tweede wiel en De Klucht en de Thaise Croissant zaten toen al goed in het wiel. Toen ook De Frog was aangesloten kon er direct gestopt worden om hen die het regenjasje hadden meegenomen de gelegenheid te geven deze toch maar aan te trekken.

Na de herstart bleek het allemaal best mee te vallen en in de verte waren zelfs al opklaringen te bespeuren. In Oudenbos werd de kerk bezocht (zie foto).

MD2019 3 Oudenbosch

Foto: Piet Groen - Basiliek van Oudenbosch een kopie van de Sint Pieter

Hier moet in het verleden een kleine man met een groot complex hebben rondgelopen want om in zo’n dorpje zo’n Basiliek neer te zetten moet er ergens een steekje los zitten. Toen er na 35 km werd halt gehouden in Steenbergen bij de meiden huisartsenpraktijk van Dr. Fuentes' dochter Monique, waar we gisteren al in de tuin te gast waren voor een drinkstop, konden de jasjes dan ook worden opgeborgen.

MD2019 3 Bij Monique

Foto: Praktijkassistente - Gastvrouw Dokter Monique en haar 2-daagse bezoekers

Na het gebruikelijke fotomomentje werd er koers gezet naar BAS Ambulance Service in Halsteren waar Cees en Gerard regelmatig voor onderweg zijn om gestrande reizigers te repatriëren. Na de koffie met een lokale specialiteit, een koek zo groot als een kassei en een rondleiding langs de verschillende vervoersmiddelen van BAS ging het verder richting Bergen op Zoom om bij De Bourgondier, een eerdere pleisterplaats van de TFC, even stil te staan voor nog een fotomomentje.

MD2019 3 Bij BAS 1 MD2019 3 Bij BAS 2

Foto's: Piet Groen - Op bezoek bij BAS Ambulance Service, het reisburo van o.a. EuroCross

MD2019 3 De Bourgondier MD2019 3 De Bourgondier 3

Foto's: Piet Groen - De Bourgondier te Bergen op Zoom voormalig TFC residentie

Het zonnetje brak nu echt door en de lunch was nog een uurtje weg, dachten we. Dit was totdat De Dank roet in het eten gooide. Op de meest afgelegen plek op het gehele parcours van deze Meerdaagse 2019 speelde een spaaknippeltje op met als gevolg een behoorlijke slag in zijn wiel. Nog een kilometer verder zei de 2de nippel, doe het zelf maar en verder rijden was geen optie. De tot dan toe opgebouwde pluspunten had hij direct verspeeld. Een fietsenmaker werd gebeld maar was nog ver weg.

 MD2019 3 Fietsenmaker Siricco Woensdrecht MD2019 3 Kruisland

Foto: Piet Groen - prima service van Sirocco V.O.F. in Woensdrecht, een aanrader en Mentor Piet heeft overzicht en de touwtjes strak in handen

De groep splitste zich in blijvers en doeners. De blijvers bleven bij de fiets met 1 wiel en kuierden op gemak met een zonnetje in het gezicht de doeners achterna welke met het kapotte wiel fietsend op weg gingen. Het wederzien was meer als een uur later maar er kon weer gefietst worden. De complete hereniging, er waren enkele hongerige rijders al door naar de lunch gegaan, was bij de pizzeria aan de belgische grens. Gezien het tijdstip 14:45 uur viel de piazza in goede aarde.

MD2019 3 Klein Zundert

Foto: Piet Groen - Volgen we de route of nemen we de korste weg, het peloton is nu nog verdeeld maar Cees is meedogenloos, de route dus

We waren nu dus net over de helft en hadden al 80% van de verwachtte rijtijd geconsumeerd. In de verwachting dat we heel laat binnen zouden komen werd er stilletje gedacht aan een kortere route maar de daghopmannen wilden er niet aan. We zijn hier om te fietsen dus fietsen zullen jullie en daar je de weg toch niet kunt vinden ……..

MD2019 3 In de bocht

Foto: Piet Groen - De Belgen hadden geschijn van kans, de TFC op drift, geen houden aan

De grens werd overgestoken en daarmee was de invasie van Belgie begonnen. Het waren de rustige, bedachtzame renners die voorop gingen in de strijd. Mentor De Frog en zijn bijna familielid Frankenstijn, ondersteund door De Buurtsuper en De Klucht voerden de forcing. Die Belgen hadden dan ook geen schijn van kans. De Boss was trots op zijn mannen en vergat daardoor het malheur aan zijn fiets. Hij joeg de manschappen verder en veel van de verloren tijd werd daardoor terug verdiend. Eerst bij het terug inrijden van het Brabantse land mocht de rust wederkeren en met veel draaien en keren werd Etten-Leur rond 5 uur bereikt. Keurig op tijd dus en na het stallen van de paarden kon er op het terras worden nagepraat over de ontwikkelingen van de dag.

MD2019 3 Alles duidelijk MD2019 3 Rondje van Kees Fiets

Foto's: Piet Groen - De Koninck en De Boss, baas boven baas en proosten op Kees Fiets

Na het douchen werd snel met de derde helft begonnen, een immer spannende aangelegenheid want hier worden de dagprijzen verdeeld. Tussen het voor- en het hoofdgerecht was het woord voor commissielid Gerard Duijndam. De Koninck trui welke schoon en gewassen was ingeleverd belande bij, volgens De Kleine Stip geheel terecht, de 8 punten verzamelaar, voor blauwe bordjes waarvan hij de namen niet eens meer wist, Cees De Pruim. Achtmaal was de scherprechter en De Mediator was tot op het bot teleurgesteld het tricot niet bemachtigd te hebben. Dat wordt morgen een shirtje uit eigen doos Piet, onder uit de wastas. Cees daarentegen was zeer verguld en hield niet meer op zijn sprintkwaliteiten aan iedereen op te lepelen of het gehoord wilde worden of niet.

De hoofdprijs van de avond werd geen prooi voor de pechvogel van de dag want de fietsenmaker had te kennen gegeven dat de oorzaak van het euvel niet door toeval tot stand was gekomen maar door grove nalatigheid van de gebruiker. Slecht tot geen onderhoud heeft corrosie tot gevolg en daardoor vliegen na verloop van tijd de nippels om je oren.

MD2019 3 Fiets met een wiel

Foto: Willem Ouwerkerk - De Koninck is ridder te voet

Kortom van pechvogel werd De Dank hij die een uur biertijd had gestolen, de gescoorde minpunten deden de prijs verbuiten zijn bereik belanden. Daar er verder niemand in aanmerking kwam middels buitengewone inzet / capriolen werd overgegaan tot verloting van de hoofdprijs. Een getal onder de 28 moest worden geraden en het was uiteindelijk De Oliebaron die zijn voorraad uit Frankrijk met een Zuid-Oostenrijks wijntje mocht aanvullen.

Met morgen de laatste etappe naar Noordwijk op het programma, een eitje, bleef het nog lang onrustig in het Witte Paard. Slechts een enkeling, waarschijnlijk zij die morgen nog een keer willen laten zien dat ze echt wel voor een van de prijzen in aanmerking hadden moeten komen, is op tijd opgestapt. We gaan het meemaken. Vertrek om 9:00 uur, verwachte aankomst tijd nog onbekend.

Hou doe en tot morgen

MD2019 3 Compilatie

Foto: Piet Groen - Overzicht van de dag