Meerdaagse 2019

Dag 4

Aan alles komt en eind en zo ook aan de Meerdaagse 2019.

’s Morgens vroeg, al ver voor achten, kwamen de heren binnen druppelen voor het laatste ontbijt. De koffie en theeliefhebbers kwamen echter te vroeg want er was vergeten, door de verder erg aardige ontbijtmedewerkster, het apparaat aan te zetten. Even geduld aub. Dan maar vast het buffet geplunderd want je weet maar nooit wanneer je weer iets krijgt voorgeschoteld.

MD2019 4 Dr. Fuentes MD2019 4 Frankenstein

Foto's: Piet Groen - Ontbijten is een serieuze zaak

De tassen werden onder de trap verzameld want koeriersbedrijf Kraska Salami zou deze tzt. ophalen. De belangrijkste vraag was welke fietskleding wel en welke niet in de tas moesten want de weersomstandigheden waar niet in te schatten. Regenjasje aan of in de achterzak, lange of kort mouwen, beenstukken, alle combinaties kwamen voorbij en stonden even later buiten, de een kon naar het arctisch gebied en de ander naar de Riviera. Het blijft per slot van rekening een persoonlijke keuze.

MD2019 4 Klaar voor vertrek MD2019 4 Onderhoud 1

Foto's: Piet Groen - Klaar voor vertrek maar eerst onderhoud

Voor de laatste rit, met de malheur van gisteren nog vers in het geheugen, werden de fietsen toch nog snel onderhouden en de laatste banden opgepompt. De start zou klokslag 9:00 uur plaatsvinden bij Hotel Vincents maar omdat we al verlaat waren werd het een vliegende start en de laatsten lagen direct al een straatlengte achterop. Al snel moest er gestopt worden om de kleding aan te passen aan het veranderende weer en dit zou nog enkele keren gebeuren in het eerste uur. Jasje aan, jasje uit, petje op, petje af en dan ook nog een sanitaire stop, we schoten dus lekker op maar de stemming zat er wel goed in.

Vanuit Etten-Leur werd koers gezet naar het riviertje de Mark, waar onze gedachten uitgingen naar onze eigen onfortuinlijke Mark, die bij het viaduct over de A16 weer aan zijn lot werd overgelaten. Het volgende water, dat via Wegenberg, Helkant, Stuivezand, Made, Geertruidenberg en Raamsdonkveer bij Keizersveer werd gevonden, was de Bergsche Maas. Als je dan bij Hank linksaf slaat heb je de Biesbosch voor je liggen. Het pontje Steur kan afhankelijk van eb en vloed 6 tot 12 man overzetten en er moest 2 keer gevaren worden voor iedereen aan de overkant stond om daarna dwars door de prachtige natuur de Kop van Het Land te bereiken. De weersgoden hadden boven de Biesbosch medelijden met de renners want het dreigde behoorlijk maar er viel gelukkig niets.

MD2019 4 Pontje Steur MD2019 4 Wij zijn twee vrienden

Foto's: Piet Groen en een hulp Piet - Pontje Steur bijna gezonken terwijl Piet en Gert de aap uit de boom keken

Voordat we Dordrecht inreden bogen we snel af om het Wantij over te steken en de brug over de Beneden Merwede te beklimmen. De afzink werd gebruikt om de paar kilometer naar De Alblas met een behoorlijk tempo te overbruggen want er werd gefluisterd dat in Oud Alblas de lunch klaar stond.

Bij De Kat in de Wilg werd halt gehouden en door de commissie besloten dat iedereen een “klein twaalfuurtje” wilde nuttigen en ja, allemaal bruin brood. De ochtend werd doorgenomen en het viel op dat de nog af te leggen kilometers volgens het routeboek geen thema was. We waren er bijna, toch?

MD2019 4 Lunch MD2019 4 Verkeersregels gehoorzamend

Foto's: Piet Groen - Tijd om te lunchen, het gele hesjes protest is nog niet helemaal uit het peloton verdwenen

Met de buiken gevuld en een zonnetje aan het firmament trok het peloton zich weer op gang. De molens van Kinderdijk werden bekeken en wij werden door de vele Aziatische toeristen aldaar nagestaard. De pont bij Krimpen aan de IJssel zagen we net voor ons neus vertrekken. Tijdens deze extra pauze werden de schoenen nog eens strakker aangetrokken door Willem De Klucht want die had te horen gekregen dat Ouwerkerk op de route lag en dat bordje wilde hij wel op zijn conto bijschrijven. Dat de gunfactor deze Meerdaagse niet erg hoog was bleek ook deze keer, stiekem zonder wat te zeggen werd het bordje door de koersdirectie zelf gewonnen. Niet omdat ze er hard voor streden maar omdat het uit het zicht net na een bocht stond opgesteld en Willem nog midden in de groep op zijn moment zat te loeren. Het was sowieso niet de dag van Ouwerkerk want de pont die daar moest worden genomen bleek niet te varen tussen 3 en 4 en wij kwamen om precies 8 minuten over 3 aan. Een uur wachten is wel erg lang dus moest er voor een alternatieve route worden gezorgd. Daghopman De Kleine Stip gaf het stokje over aan Dr. Fuentes die zijn vrienden van Google aan het werk zette. Tijdens het uitrijden van Ouwerkerk werd de teleurstelling bij Willem snel verwerkt. Het bleek helemaal Ouwerkerk niet te zijn maar Ouderkerk en dat is zelf geen familie.

MD2019 4 Pont Krimpen Lek 21 MD2019 4 Pont Krimpen Lek 31 MD2019 4 Pont Krimpen Lek1

Foto's: Piet Groen - Veel water op de route dus ook veel cruisen

De brug bij Krimpen aan de IJssel stond open en het onbekendere gebied van Capelle aan de IJssel en Rotterdam lag klaar om te worden bestormd. Waar het ons naartoe zou brengen wist alleen Gert en we lieten ons verrassen. Met alle rivieren, plassen, kanalen, slootjes en wat al niet meer zij wat water in zich heeft, die we al gezien hadden was de Rotte bij Oud Verlaat er weer eens een die we wel herkende en konden benoemen. Dat had die Gert toch maar mooi geflikt. De bekende wegen langs Bleiswijk, Benthuizen, Zoeterwoude, Leiden en Katwijk rolde lekker onder de wielen door, de apotheose kon beginnen.

Opvallend was dat de eerste drie dagen alle meldingen van “LEK” van sanitaire aard waren maar dat dit op de thuisreis 4x niet het geval was. Het begon bij De Koninck, hem bracht die trui niet veel geluk want naast zijn lekke band gaf ook zijn Mio de geest, toen volgde De Voorzitter en even later De Penningmeester om met het gerenommeerde commissielid Dr. Fuentes te eindigen. De Dank, gisteren nog op de vingers getikt wegens slecht onderhoud, lachte in zijn vuistje want bleerk dus niet de enige met twijfelachtig materiaal.

MD2019 4 Lek De Koninck MD2019 4 Lek De Koninck 2

Foto's: Piet Groen - Ook vandaag staat De Koninck met pech maar De Occasion had gereedschap mee

MD2019 4 Lek Gert MD2019 4 Wachten op wat komen gaat

Foto's: Piet Groen - Ook Gert staat plat en toen Piet aan de beurt was stonden zijn vrienden erbij en keken er (niet) naar

Sprinten om blauwe bordjes is al zo oud als de Meerdaagse van de TFC (29 jaar) en dit houd de boel onderweg altijd levendig en meestal is er een prijsje aan verbonden. Het laatste bordje van de Meerdaagse is echter een heel speciaal bordje want daar staat “Noordwijk” op. Die wil iedereen wel op zijn palmares schrijven en zo zaten er diverse zichzelf als kanshebber bestempelende renners bij het oversteken van de Oude Rijn in Katwijk al op het vinkentouw. Slinks werd er hier en daar al een plekje opgeschoven om toch vooral in het goede wiel te zitten als de sprint werd aangetrokken wat je natuurlijk het liefst aan iemand anders overlaat want de eerste zullen de laatste zijn.

MD2019 4 Uitzicht MD2019 4 Overzicht

Foto's: Piet Groen - Positionering en het van achteruit bekijken van de tegenstand door Piet "Sprintkanon" De Frog

Na de rotonde bij ’s Gravendijk was het dan ook een gedrang van jewelste maar Piet De Frog schoof op z’n Joop Zoetemelks weg en niemand reageerde direct. Piet keek niet op of om en sloeg een gaatje. De rest wachtte want het was nog ver en er moest ook nog de rotonde bij Bregje genomen worden en als je daar in de remmen moet ben je gezien. Piet reed nog steeds voorop maar het gat groeide niet meer en plotseling was het Cleem De Buurtsuper die dacht de oversteek te kunnen maken. Het gat werd nu echt een gaatje maar Piet haalde de rotonde en kon, zijn fiets plat door de bochten sturend, nog een paar meter extra pakken en ging nog een keer op de pedalen staan. Cleem probeerde het met de moed der wanhoop maar de stuurmanskunsten van Piet waren hem te machtig. De Frog had eindelijk zijn bordje Noordwijk te pakken maar het had geen meter verder moeten staan want hij was steen kapot van de geleverde inspanning.

MD2019 4 Sprintkanon MD2019 4 Luisteraars

Foto's Piet Groen - Sprintkanon De Frog in de voorbereiding en tijdens het genieten na de victorie

Uitrollend kwam het peloton weer aansluiten om via de Wilhelmina Boulevard het eindpunt bij de KNRM te bereiken waar de partners en koerier Anton Kraska al stonden te wachten. Na nog even te hebben nagepraat, een harinkje te hebben gehapt en een stukje kibbeling te hebben gegeten werden de woorden van dank gesproken.

MD2019 4 Arrive KNRM MD2019 4 Aankomst 2

Foto's Piet Groen - Aankomst bij de KNRM (redschuur)

De commissie had haar uiterste best gedaan en een prachtige Meerdaagse op poten gezet.

MD2019 4 De Commissie MD2019 4 Orakel

Foto's: Piet Groen - De commissie (Gerard, Gert en Cees) worden bedankt voor bewezen diensten

Voorzitter Piet sloot af en langzaam ging een ieder zijnsweegs. De Meerdaagse 2019 zat er op, die fietsen kunnen in onderhoud, de was gewassen en frisse moed verzameld voor het volgende evenement de Maandtocht Juni.  

MD2019 4 Compilatie           

Foto: Piet Groen - Overzicht van de dag

MD2019 4 Cees bakt MD2019 4 Lekkerbekkies van Cees1

Foto's: Piet Groen - Cees bakt lekkerbekkies

MD2019 4 Bijpraten MD2019 4 Luisteren MD2019 4 Wachten

Foto's Piet Groen - Te gast bij de KNRM in de redschuur

MD2019 4 Herenigt MD2019 4 Oudste actief lid en jongste deelnemer

Foto's: Piet Groen - Barcommissie (Oliebaron en -barones) en het oudst actieve lid (Sadic) met jongste deelnemer (De Dank)