Maandtocht Maart 2022

Het voorjaar is in zicht en de TFC hield de eerste Maandtocht van 2022 (dat er nog velen mogen volgen).

MT202203 05

Na de winterse perikelen is nu de kou een beetje uit de lucht en stonden er 13 dames en heren aan het vertrek. Met genoegen werden de fiets clinic deelnemers, die op het parkeerterrein druk bezig waren, van een afstandje gade geslagen. Dit riep bij menigeen herinneringen op aan de eigen clinic belevenissen van 2 jaar terug.

Gert sprak de manschappen toe en wilde zelf voorgaan in de peddelende groep en deelde Adriaan in voor de langere rit. Nadat ook Piet (G.) zijn keuze had gemaakt konden beide groepen op weg naar theetuin ‘t Woutje, niet te verwarren met het alom bekende koffiehuis de Hooiberg in ’t Woudt.

Adriaan, een zeer welkome en graag geziene gast in ons midden, ging voorop in de strijd tegen de elementen. Het was goed zichtbaar dat hij de gehele winter heeft doorgereden. Met soms ondersteuning van Nico en Cees (A. in dit geval) bleef Adriaan het voortouw nemen. De route kende hij op zijn duimpje, je zou bijna denken dat hij deze gisteren nog had voorgereden. Waar de wind tegen stond duwde hij gewoon nog iets harder zodat er achterin flink moest worden aangepoot.

Het was maar een kort ritje naar de koffie maar niet helemaal zonder gevaren. Na de winterslaap is het buiten, voor de binnenfietsers, weer enigszins aanpassen. Het onbekommerd naar beneden kijken kan dodelijk zijn en niets beter als een narrow escape om weer goed bij de les te blijven. De voetganger die dit bewerkstelligde (met gevaar voor eigen leven) wordt hiervoor nog hartelijk bedankt.

Dat het even later dan toch nog raak is lag zeker niet aan onoplettendheid maar eerder aan dat dekselse straatmeubilair dat te pas maar ook zeker te onpas in en op de weg staat. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Gelukkig kwamen we hier nog weg met vooral de schrik en een gekneusd ego.

Gert kon met de peddelende groep de verleiding van de bollenstreek en de al fraai in kleur staande bollenvelden niet weerstaan en reed zijn ronde met de klok mee. Op verzoek van gastrijder Willem werd er bij de "energie-centrale" gestopt voor een foto. De centrale bleek een waterwipmolen uit 1636 te zijn en de foto redelijk gelukt.

MT202203 02

Koffie doet wonderen en hier kwamen de groepen samen om in de warmte van de kas te genieten van een heerlijk stukje appel cq. worteltaart. Grote verrassing was de aanwezigheid van Sjef. Na een moeilijke periode is hij weer terug van weggeweest. Hij vertelde over zijn nieuwe doelstelling: op de ebike naar Zandvoort door het duin en onderlangs weer terug. Daar hij voor hetere vuren heeft gestaan mogen we er vanuit gaan dat hij dit ook wel weer op zijn palmares gaat bijschrijven.

Op de terugweg werd er nog meer gebabbeld dan voor de koffie. Het tempo was er dan ook naar. Voordeel was wel dat er goed om zich heen werd gekeken en geconstateerd kon worden dat de koeien, paarden en wat al niet meer zij in de wei stonden te genieten (ja dit is een aanname maar zo zag het er wel uit).

MT220203 01

Rond half twee reden we Noordwijk weer binnen. De Katwijkers, Rijnsburgers en Voorhouters sloegen iets eerder af. Het was per slot van rekening de eerste Maandtocht en dan hoef je nog niet te overdrijven. Een goed begin van een seizoen vol mooie plannen kan de boeken in. Adriaan en Gert werden bedankt voor de prettige begeleiding.