MidSummerChallenge 2022

Bij TFC Noordwijk staat fietsen hoog in het vaandel en ze zijn ook wel in voor een uitdaging. Voor het eerst in TFC verband stond de MidSummerChallenge op het programma. MidSummer staat hier voor de langste dag welke ieder jaar op 21 juni te boek staat. Sommigen TFC’ers zijn deze uitdaging wel vaker aangegaan maar dan niet in clubverband. De MSC 2022 als TFC evenement, zouden daar liefhebbers voor zijn? Voorzichtigheidshalve hebben we ook een kleinere Challenge geagendeerd zodat iedereen aan zijn/haar trekken kon komen. Anders Elfving zou de kleine versie voor zijn rekening nemen Piet Groen de grote. Wie zou de meeste deelnemers scoren?

Bij Anders had zich de dag van te voren 1 deelnemer aangemeld en daar kwamen er op de dag zelf nog 3 bij die ook om 9:00 uur aan de start verschenen. Zij reden een mooie tocht van 100 km met prachtig fietsweer.

Bij Piet was het verplicht aanmelden omdat anders de catering in eigen beheer in de soep zou lopen. Het aantal renners m/v was dan ook ver van te voren bekend t.w. 10. Cees Spruijt was er met Sjef Dubbeldeman maar druk mee. Inkopen, broodjes smeren en belegen, inpakken, koeling verzorgen, inladen, etc.

Om 7:30 uur was de start op de Koningin Wilhelmina Boulevard en iedereen was op tijd aanwezig om zijn eigen tasje nog in de volgauto te deponeren. Na een korte speech van wegkapitein Piet Groen (of werd hij afgekapt want tijd is tijd en weg is weg) viel de vlag en weg waren ze.

Boulevard Noordwijk

De route naar de sluizen van IJmuiden was bekend dus er was onderweg voldoende gelegenheid om hertje te spotten en uit te wijken voor overstekende babykonijntjes. De nieuwe sluis veroorzaakte de eerste extra kilometer want de route had rekening gehouden met de oude sluis. Bij aankomst voer een gastanker net de sluis in getrokken door twee slepers. Het was een best schip maar eenmaal in de sluis bleef er maar een bootje over. Wat een enorme sluis is het geworden, tijd voor een foto.

Sluis IJmuiden

Vanaf Tata steel moest Noord Holland van zuidwest naar noordoost worden doorkruist. Navigatie ging ons leiden. Dit ging in het begin weleens gepaard met fout rijden maar na enige tijd kregen we de systemen steeds beter door en konden we lekker blijven door rijden. Beverwijk, Krommenie, West Grafdijk, De Rijp, Schermerhorn en Scharwoude gleden onder de wielen door om vervolgens na 90 km in Hoorn te belanden.

Sjef had Visserseiland gevonden en de picknick tafels gereserveerd. Koffie, koek werd uit de volgauto geladen en er werd gezellig in het zonnetje een bakkie gedaan. De bidons werden met vers water bijgevuld en na nog even te hebben na genoten werden de rijwielen weer opgezocht toen daar en voormalig collega van Piet verscheen voor een meet and greet en een fotootje. Met de hele dag nog voor ons deerde dit oponthoud geenszins.

Hoorn

Na Hoorn snel de dijk op naar Enkhuizen zodat de ogen weer van de navigatie apparatuur konden en van de omgeving kon worden genoten. Met je rechterhand in het water kom je vanzelf in Enkhuizen.

Daar staat dan een bordje: Lelystad 26 km. De dijk die het IJsselmeer van het Markermeer scheidt is bijna net zo lang als de Afsluitdijk. Een mooi fietspad was ons deel samen met een heleboel vliegjes.

Daar het tempo best aardig was kwamen ze met grote snelheid in mond en neus terecht waarna ze als vanzelf hun weg verder naar binnen vonden. Het was een gehoest en geproest van jewelste.

Halverwege dan maar even halt gehouden voor een plasstop. Gelijk even naar het hoogste punt geklommen om met een panorama view over zowel IJsselmeer als het Markermeer te kunnen kijken. Een foto waard.

Dijk Enkhuizen Lelystad 1

Lelystad kwam steeds nader maar daar het laatste stuk van de dijk lang parallel loopt met het eiland duurde het lang voor we “aan land” kwamen. Hier kregen we een indruk van hoe het fietsen is over kasseien. Deze moeten de indruk van de gouden eeuw versterken of je afremmen om nog langer van de Batavia te genieten, jawel een fotomoment.

Batavia

Met 150 km gereden kwamen er dwingende geluiden of de lunch al nabij was. Deze was aan de Knardijk en ook hier werd Gert op zijn wenken bediend want een grote picknicktafel stond in het zonnetje te wachten op de dingen (11 TFC’ers) die komen gingen. De tafel wed gedekt, de lunch geserveerd met een bekertje melk (of fris voor Cees van Zuijlen, die blieft geen melk) en een appeltje voor / tegen de dorst en was er tijd voor maar weer een foto.

Lunch Knardijk

Na het tanken van de nog nodige energie konden de laatste 40% van de rit worden begonnen. Het eerste doel was het ronden van Almere. Nu is er van het ronden niet veel terecht gekomen want we zijn er als een streep doorheen gereden. Langs het spoor was een fietssnelweg aangelegd inclusief groene golf. In no time hadden we alle stadskernen van Almer achter ons gelaten en vlogen we de Hollandse Brug over.

Op een prachtig boerenweggetje naar Weesp ging het bijna mis. In een niet overzichtelijke bocht werd de weg volledig in beslag genomen door een rijdende trekker. Voor ons was geen plek en met veel kunst en vliegwerk kwamen we allemaal tot stilstand millimeters van het trekker gevaarte. Met de schrik in ons lijf werd er tot Weesp even rustig aan gedaan. Het bloed kruip echter waar het niet gaan kan en dus was het weggetje naar Abcoude weer voer voor wielrenners en ging het tempo weer omhoog.

Vanaf Abcoude wisten velen weer de weg want we waren weer op bekend terrein. In Ouderkerk a/d Amstel werd de Amstel opgezocht en kon het tempo verder omhoog om bij de Thamerkerk pas weer te remmen. Sjef had hier de hoogmis al bijgewoond en was klaar met zijn weesgegroetjes. Met een prachtig uitzicht over de Amstel werd een koele dronk genuttigd, even bijgepraat, het gezelschap gemonsterd en een fotootje genomen om alvorens de laatste loodjes af te leggen. Ze zagen er nog goed uit de dame en heren met als gevolg dat er ook tegenwind (Buienradar voorspelling liet ons hier in de steek, de gegeven noordoostenwind was in real life gewoon west) lekker werd doorgereden.

Uithoorn

Via Vrouwenakker, Nieuwveen, Bilderdam en Leimuiden kwamen we aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Rechtdoor naar Sassenheim, zo’n 10 km. Het bordje Buiten Kaag was voor Jan Breedijk die er nog een venijnig sprintje uitperste. Uitrijdend door Sassenheim en Noordwijkerhout want we wilden niet bezweet bij het eindpunt Pitch Noordwijk aankomen kwam aan een hele mooie rit een goed einde. Geen lekke banden, valpartijen of ander malheur.

De ontvangst bij Pitch was zeer hartelijk, de fietsen kregen een beschermde ereplaats net als de deelnemers en begeleiding. Het glas werd geheven op een prachtige dag buitenspelen. Het eten viel zeer in de smaak en met een voldaan gevoel keerde een eider huiswaarts. De deelnemers van de eerste editie MidSummerChallenge 2022 (lang) waren in willekeurige volgorde: Anja Mooijekind, Cees Aanhane, Jan Breedijk, Gert Cramer, Piet Groen, Dirk Hazenoot, Ben Schell, Cees Spruijt, Cleem Verweij en Cees van Zuijlen. De volgwagen werd door Sjef Dubbeldeman bestuurd. Ze staan allemaal op de foto.

Pitch Noordwijk

21 juni 2023 is de tweede editie van de MidSummerChallenge, ga jij ook mee?